over mij

Foto: Teska Overbeeke

Ik ben Jannemieke Caspers (1982). Ik studeerde Theaterwetenschap & Dramaturgie aan de Universiteit Utrecht (2000-2005) en Writing for performance (dramaschrijven) aan de HKU (2004-2009). In de eerste jaren na mijn afstuderen schreef ik voornamelijk documentair theater (in opdracht), waarin persoonlijke verhalen gerelateerd aan een periode uit de geschiedenis het uitgangspunt waren. Hierdoor raakte ik bedreven in het vertalen van non-fictie materiaal naar een theatertekst. Mijn uitdaging en fascinatie ligt altijd in het creëren van een nieuw licht of perspectief op de bekende werkelijkheid, door montage en waar nodig – het toevoegen van fictie.


In 2012 richtte ik mijn eigen stichting op: Tg Monter (Utrecht). Onder deze vlag maakte ik samen met Sacha Janatti het drieluik TUIGDORP op locatie. Een voorstellingen-reeks gebaseerd op mijn eigen ervaringen met overlastgevende buren en onze verbazing over het ontstaan van containerdorpen (en Skeave Huse) in diverse steden. In 2016 schreef ik mijn eerste 10+ jeugdvoorstelling Oh Oh Othello! (Smeedwerk, regie: Anil Jagdewsing).
Na zoveel jaren documentair theater, groeide mijn behoefte om teksten te schrijven los van de werkelijkheid, om mijn autonomie te vergroten en authenticiteit te verfijnen. Hiervoor kreeg ik in 2019  twee keer de mogelijkheid: Door de toekenning van het TheaterTekstTalent Stipendium 2019 van Fonds de Versterking (uitgevoerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds) voor het schrijven van Een vlinder van sneeuw, en door de toekenning van de Werkbijdrage Theatertekst 2018 van het NFPK voor het schrijven van WOLF (voorheen: Een vallei vol namen). Een vlinder van sneeuw werd gespeeld door De Veenfabriek in regie van Joeri Vos. Beide teksten ben ik momenteel aan het verder bewerken tot proza. Uitgeverij De Harmonie zal deze boeken uitgeven.
In 2022 speelde de (twee jaar uitgestelde) voorstelling Waar ik mijn hart aan ophang; een locatievoorstelling bij het Sint Hubertus Jachthuis in de Hoge Veluwe door Muziektheater De Plaats (regie: Lise-lott Kok). Momenteel werk ik aan Lucy Luke; een jeugdvoorstelling n.a.v. de Werkbeurs Theatertekst van het Fonds Podiumkunsten. Ik werk graag samen met dramaturge Jannet van Lange. Naast autonome projecten schrijf ik graag in opdracht en werk ik graag samen met regisseurs en dramaturgen.


In vorm en stijl zoek ik graag de botsing of vervaging op tussen de realiteit en de fictieve wereld. Dat zijn de sporen van het documentaire werk die zich in mijn eigen stijl hebben gevreten en die ik koester. Citeren (herkenbaar of niet) en vervormen blijf ik naar hartenlust doen. Angst is een grote inspiratiebron. Ik schrijf graag over de wankele mens, die bang is onevenwichtig te (b)lijken. Daarom willen mijn personages vaak stil staan, want wie niet loopt kan niet struikelen. Mijn taal wordt als literair en poëtisch ervaren vanwege het vertellende en beeldende karakter. Maar humor is voor mij onmisbaar. Ik hou van theatraliteit, van larger than life, en van surrealistische randjes. Naast mijn schrijven, geef ik ook les (HKU, Buitenkunst, vooropleidingen) en begeleid ik andere schrijvers/regisseurs tijdens het schrijf- en repetitieproces.

Ik ben verder lid van de Adviescommissie van het LiraFonds (2022-2026) en onderdeel van het sectiebestuur Theaterauteurs van de Auteursbond (2013-heden). Als auteur ben ik uiteraard ook aangesloten bij Stichting Lira, en de Auteursbond.