Theaterteksten
Veel van mijn toneelteksten zijn te downloaden via de website van THEATERAUTEURS. Hieronder een selectie van titels met korte samenvatting.
Het Toeslagenschandaal… Groningen… Sywert… Nederland is in vertrouwenscrisis. Wat is het beste antwoord op al dat groeiende wantrouwen? Hoe gaat de overheid dit oplossen? Drie Rijksambtenaren trekken het land in om, volledig transparant, via open gesprekken met de burger, tot wederzijds vertrouwen te komen.
Dit is een bewerking voor de zaal van de locatievoorstelling De Vierde Macht. Gemaakt met en bij Firma MES 2023 & 2024.
In de monoloog koppelt de vertelster (Aysegül) haar persoonlijke verhaal aan de Griekse tragedie Antigone van Sophocles. Een verhaal wat meer overeenkomsten met haar leven vertoont dan ogenschijnlijk lijkt. Beide werelden worden gedomineerd door mannen met macht en hebben vrouwen een ondergeschikte rol. In beide werelden mag een zus haar verwant niet begraven. In beide werelden komt een jonge vrouw in opstand. In De Wraak van A probeert Aysegül via Antigone recht te zetten wat 34 jaar geleden had moeten gebeuren. TG RAST (2024)
Lucy (8) woont met haar vader Steef boven hun slechtlopende boekwinkeltje. Zij leest het liefst de stripboeken Lucky Luke. Vader Steef is een expert in veiligheid, heeft zijn hele huis en al hun gewoonten aangepast aan alle mogelijke gevaren. In hun fort van Veiligheid en Vertrouwen kan niks mis gaan en kan niet gelogen worden. Naast hen woont de vijand; De Uil, een enge buurman die ’s nachts rare apparaten naar de hemel richt. De moeder van Lucy is verdwenen. Als Lucy onbedoeld een telefoongesprek tussen haar vader en de huurbaas hoort, gaat ze aan alles twijfelen wat haar vader gezegd heeft en begint hun Fort te wankelen. (2023) Deze tekst kwam tot stand met een werkbeurs Theatertekst van het FPK, en is in 2025 bekroond met de KAAS & KAPPES prijs voor Nederlandse- en Duitse jeugdtheaterteksten.
“Vandaag zijn we op deze bijzondere plek samengekomen, een plek die bijna op knappen staat van geschiedenis, en dit jaar 102 jaar bestaat; het Sint Hubertus Jachthuis. Hier heeft Helene vanuit haar werkkamer over de vijver gestaard, kijkend naar al wat ze heeft gebouwd, en al wat ze heeft verloren, tussen de dag dat ze geboren werd, en de dag dat ze stierf.”
Vier acteurs pogen in het gedachtegoed van Helene Kröller-Müller een ode te brengen aan de kunst. Waar ik mijn hart aan ophang is een voorstelling over een bijzondere vrouw die liever tegen haar schilderijen praatte dan tegen mensen van vlees en bloed. Over hoge verwachtingen en grote teleurstellingen. Over op zoek zijn naar houvast, om iets te hebben wat het waard is om voor te leven. Over alleen zijn. En alleen sterven. De Plaats (2022)
WOLF (of Het Heidi-feest) speelt zich af in een klein dorp in een verafgelegen vallei. Nog bijkomend van een overstroming, proberen de bewoners zich klaar te maken voor het jaarlijkse Heidi-feest. Maar als broze-botten-Grietje vanuit haar kiosk hokje op het station twee vreemden figuren op het perron ziet liggen, raakt alles uit evenwicht.
Dit stuk is te koop bij De Nieuwe Toneelbibliotheek.
In april 2024 verscheen een bewerking van dit verhaal als roman bij de uitgeverij De Harmonie.
Een stuk over de angst voor de ander, terwijl de ander eigenlijk niet bestaat maar alleen in je eigen hoofd zit. Zoals de werkelijkheid altijd gevormd wordt door omstandigheden en alles wat je ziet constant een interpretatie is van dat wat je al vermoed, gebaseerd op eerdere ervaringen, angsten en verwachtingen. Je grootste vijand ben je zelf.
Luister naar een tekstlezing van wolf op soundcloud.
Deze tekst is tot stand gekomen met een werkbeurs Theatertekst van het FPK.
Een zwart komische, labyrintische voorstelling over wat er eerst was, of wellicht toch al eerder kwam en daarna pas was. Of andersom. Zoiets. Een stuk over passief en actief handelen en de onoverzichtelijkheid van het effect op je eigen leven en dat van anderen.
Vijf vertellers brengen -met vallen en opstaan- een keten van gebeurtenissen ten gehore. Beginnend bij een mishandeling van een onschuldige grafdelver, via een verkeerd geïnterpreteerd politiek statement, langs een ogenschijnlijk willekeurige ontmoeting in een uitgestorven stad, en een zoekende massa in de nacht, naar de minister die de landsgrenzen gaat sluiten, eindigend op een begraafplaats waar de grafdelver met wie het allemaal begon, een ingrijpend besluit neemt.
In 2019 won ik het TheaterTekstTalent Stipendium met mijn plan Een vlinder van sneeuw. Het TheaterTekstTalent Stipendium voor theaterauteurs is een initiatief van Stichting de Versterking en het Prins Bernhard Cultuurfonds met als doel een kwaliteitsimpuls aan de hedendaagse Nederlandse theatersector te geven. In 2020 voerde De Veenfabriek deze tekst op.
Een monoloog van een jongen die na zeven jaar relatie beetje bij beetje ontdekt wat zijn uit Sarajevo gevluchte vriend heeft meegemaakt.
Deze monoloog is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Nick Teunissen en zijn geliefde Ismir Hero. Ismir ontvluchtte de Bosnische oorlog in 1994. Nick en Ismir hebben al zeven jaar een relatie als Nick begint te ontdekken wat Ismir heeft meegemaakt. Hoe ga je als partner die niks van oorlog kent om met je geliefde die een geschiedenis heeft die je nooit zal kunnen bevatten?
Enkeltje Holandija gaat over de oorlogse en naoorlogse gevechten met de oorlog. Over hoop en optimisme, littekens en liefde. Over onbreekbare relaties met je geboortegrond, verloren identiteit en doorzettingsvermogen. En over dicht bij de ander willen komen. Nick Teunissen (2018)
Een moderne versie van Othello. Grof geschrapt en bewerkt tot de kern is overgebleven: wat doe je als je telkens weer door je omgeving genegeerd wordt? Grote thema’s als wraak, jaloezie, liefde, vriendschap en vertrouwen, discriminatie en identiteit worden op de vloer stukgebeten en behapbaar gemaakt. Luchtig, vlot, humoristisch en toch O O zo serieus.
Een stuk in drie delen die tegelijkertijd plaatsvinden over hoe de maatschappij omgaat met overlastplegers in zogenaamde Tuigdorpen.
‘Asociale veelplegers’, zoals ze worden genoemd, worden naar de rand van de steden verplaatst. We weten niet meer wat we aan moeten met mensen die hun omgeving terroriseren. Ze worden daarom bij elkaar gezet in ‘containerwoningen’ op gepaste afstand van de bewoonde wereld. In Tuigdorp 1- Zo gaan die dingen stapt het in drie groepjes verdeelde publiek ongegeneerd een van de woningen binnen om met de bewoners kennis te maken. Wie zijn deze mensen? En hoe vergaat het hen daar? TG Monter (2013)
Een monoloog voor een meisje die via de vrouwenlijn in haar familie op zoek gaat naar waarom zij alleen is.
Ze braakt de ochtend uit. Elke dag weer. Ze braakt, ze braakt en ze braakt.
Zwanger van de alsmaar door tikkende tijd.
Het aftellen is begonnen, toen ze naakt en koud op straat werden gezet, hup het
paradijs uit! En nu maar zoeken naar de weg terug…
Waar is haar wederhelft?
Ze jankt luiers vol bij het gemis van haar geamputeerde zelf.
Als het de bedoeling is, samen te leven, WAAROM word je dan alleen geboren?
Een monoloog over een meisje dat niets liever dan een relatie wil, maar alleen is, en het leven van haar moeder en oma afspeurt op zoek naar de reden hiervoor. (2009)
Een zoon die terugkijkt op het opgroeien met een veteraan als vader en diens betwijfelende heldenstatus.
‘Geef acht!’ is een monoloog waarin we kennismaken met de verlamde en via een medisch experiment verstijfde marinier Klaas van Vliet, zijn zoon die nooit Sinterklaas wil vieren, zijn vrouw die zo mooi is als Marilyn en zo wankel als het getij, het Nederlands-Indië van ‘45/’46 en het leven dat daar tussendoor deint alsof er nooit niks gebeurd zou zijn.
Hoe is het om op te groeien met een vader die een veteraan is? Uit een geschiedenis die nu met andere ogen bekeken wordt?
Gebaseerd op het leven van- en geschreven voor Arthur van Vliet. (2010)
BETONROT vertelt het verhaal van Tanja die opgroeide in de DDR en zeven jaar oud was toen de muur viel. Als jonge vrouw onderzoekt ze de geschiedenis van het land dat niet meer bestaat, en de gevolgen van die gebeurtenissen op haar en haar familie.
Betonrot is een onderzoek op het toneel. Het publiek wordt meegenomen in een theatrale jungletocht dwars door de geschiedenis, overheersende denkbeelden, en herinneringen heen met nog hier en daar een open plek om tot adem te komen. Tussen de snippers worden de herinneringen gezocht en getoetst en gelijmd wat er te lijmen valt. (2010)
Concept: Tanja Otolski. Tekst: Jannemieke Caspers
In ‘Noostal Algia’ gaan Caspar, Melchior, Baltha, Jan en Eva Marie op zoek naar de vriendelijke dictator die alles wat rot is en vast zit beter kan maken.
‘Noostal Algia’ is ’t bedrijfje van Caspar, Melchior, Baltha, Jan en Eva Marie, gevestigd in een kleine kantoorruimte op de 17e verdieping, met een kapotte lift, in een stad die vast zit in een oneindige file. Hun taak: het creëren van een nieuwe wereldleider, een vriendelijke dictator, een natuurlijke leider. Een die alle religies aanspreekt. Een meester van het volk die de orde herstelt. Een absoluut monarch zonder enige dynastieke basis. Een verlicht heerser waar elk mens, zelfs elk dier, met liefde naar luistert.
En de deadline ligt vandaag… (2009)
Een toneeltekst voor vijf binnenstemmen van een vrouw die door angst verlamd is. (2009)
Mijn Apocalyps is mijn afstudeertekst (HKU schrijfopleiding). Het is een tekst waarin vijf binnenstemmen van het personage Emma aan het woord zijn. Emma ligt met een paniekstoornis bevroren op de bank. In haar huizen Tesse (16 jaar), Fabe (28 jaar), Job (30 jaar), Laurie (40 jaar) en Zazem (62 jaar). Locaties: wachtkamer – autokerkhof – bibliotheek – wasserette – nachtkroeg. Een stuk over hoe angst aan de binnenkant tekeer kan gaan, terwijl je aan de buitenkant verlamd bent.
2009. Begeleiding Peter de Graeff
Publicaties
Half april 2024 verscheen mijn debuutroman Het Heidi-feest bij uitgeverij De Harmonie.
Het enige wat we zagen waren de ratten, die tussen de drijvende aankondigingen van het Heidi-feest in zwommen. En ergens een blonde barbiepop met een zilverkleurig stofje om haar benen. Eigenlijk had het Heidi-feest twee weken terug plaats moeten vinden. Maar vanwege de overstroming was het uitgesteld. Voor de eerste keer in 152 jaar. Zo ver ons geheugen strekt. Komend weekend moet het doorgaan. Uitstel is al erg genoeg.
Het Heidi-feest is een grappig en grimmig verhaal over de angst voor de ander en wat de gevolgen kunnen zijn als we die te serieus nemen en ons erdoor laten leiden.
Recensies:
Jannemieke Caspers zegt veel in weinig woorden in haar overtuigende debuutroman ‘Het Heidi-feest’. (01 juni 2024)
Maarten Steenmeijer, De Volkskrant
‘Een mens zou bijna willen dat Het Heidi-feest verplicht werd gesteld op alle middelbare scholen van dit land.’ (09 april 2024)
Tim Donkers, Alles over boeken en schrijvers


De toneeltekst WOLF (of het Heidi-feest) werd geselecteerd voor Verse Tekst 2023, en is uitgegeven door de De Nieuwe Toneelbibliotheek.
Het Verse Tekst-leesteam bestond uit Rob de Graaf (schrijver, o.a. Dood Paard en De Gemeenschap), Liliane Brakema (regisseur, o.a. NNT en HZT), Kharim Amier (acteur, o.a. Theater Oostpool en TB Punch), Erica Smits (dramaturg en journalist, o.a. PS Theater en Theatermaker) en Sander Janssens (journalist en recensent, o.a. NRC en Theaterkrant).